به گزارش ساعت رویداد: اکنون که مردم بویژه اقشار ناتوان اقتصادی کم حقوق بگیر و کم درآمد جامعه در حسرت داشتن یک زندگی حداقلی هستند تلویزیون با نمایش خانه های مجلل و زیبا و خودروهای لوکس و گران قیمت بذر تنفر و انزجار را دربین این دسته از اقشار جامعه میکارند.
تلویزیون سعی درترویج تجمل گرایی و زندگی اشرافی دارند که پیامدآن میتواند ازهم پاشیدگی وریزش و سقوط خانواده ها و درنتیجه طلاق و بزهکاری باشد و از طرف دیگر مردم آسیب پذیر جامعه را از تلویزیون جدا و اعتماد سازی بین این دو یعنی مردم و رسانه ملی را روز به روز کمرنگ و ضعیف تر نماید کارشناسان میگویند پیامهای بازرگانی در تکرارترین برنامه های تلویزیون هستند که لابه لای همه برنامه های تولیدی خبری و زنده پخش میشود و پیامهای مختلفی رابه مخاطب دیکته میکند.
همچنین صدای پیامهای بازرگانی را پرصداترین و بلندترین صداها را دربین فیلم و سریال ها و سایر برنامه ها میدانند این کارشناسان همچنین تعداد پیامهای بازرگانی در سیما را سال به سال بیشتر وافزوده تر میدانند و اعلام میکنند این پیامهای بازرگانی و تبلیغاتی هر بار بشکل تازه ای خودرانمایان و مخاطب را درگیر و اوراتشویق به خرید یک کالا میکند.
به گفته بسیاری از کارشناسان این پیامها تاثیر زیادی روی تغییر سبک زندگی خانواده ها دارد و به راحتی میتواند خانواده ها را تحت تاثیر قرار دهد حتی بیشتر مواقع پیامهای بازرگانی اکثرا جنبه واقعیت و مراقبت را ندارد وبایدها و نبایدهایی که از آنها باخبر شوید.
میبینید که در بسیاری از موارد دقیقا معکوس آنها در حال اجراست واین تخلف بزرگی است که بصورت گسترده ومدام در تلویزیون در حال رخ دادن است تخلفی که خطرات ناشی از آن روح روان بسیاری از خانواده ها را نشانه میگیرد و موجب ترویج مصرف گرایی و پایین آوردن سطح رضایت از زندگی تجمل گرایی خواهد شد.
کارشناسان همچنین براین باورند که تبلیغات تلویزیونی نباید مروج تجمل گرایی باشد و احساس فقر و بی عدالتی به مخاطبان بدهد و نیز شعار تلویزیون را با عملش متفاوت میدانند بنابراین چیزی که منطق عملی است این تبلیغات است نه شعاری که پشت آن داده میشود نه آن برنامه سیاسی و فرهنگی که درباره قناعت و صرفه جویی حرف میزنند پس معنی آن این است که حاکمان واقعی صاحبان سرمایه هستند و این تناقص ریشه بسیاری از باور و اعتمادهای اجتماعی را ازبین میبرد.
امروزه پژوهش و مطالعه در خصوص تبلیغات و اهمیت آن در خانواده و جامعه نمیشود و فقط به قراردادهای میلیاردی توجه میشود این نشاندهنده آن است که اصل منطق در پیامهای تبلیغاتی تلویزیون در واقع همان منطق سودو سرمایه است و نه فرهنگ و سبک زندگی مردم.
در این زمینه منوچهر اکبرلو، کارشناس و منتقد فرهنگی در گفت و گو با پایگاه خبری ساعت رویداد با اشاره به اینکه محتوا و فرم برخی از تبلیغات بازرگانی در تلویزیون با حضور کودکان باعث می شود که اصول تربیتی و روانشناختی قربانی اقتصاد مداری در سیما شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه اقتصاد مداری و درآمدزایی برنامه های تلویزیونی باعث شده تا خیلی از اصولی که خود تلویزیون به آنها معتقد است عدول کند اظهار کرد در جامعه ما روی سبک زندگی تبلیغ میشود اما فضای حاکم بر آگهی ها نوع رابطه پوشش آدمها و غیره.
سبک زندگی مورد نظر جامعه را زیر سوال برده و با موسیقی وآدمهای شاد نوع سبک زندگی دیگر را با محوریت مصرف گرایی عرضه میکند .
این پژوهشگر و کارشناس فرهنگی کشور ادامه میدهد امروزه دیدگاههای مختلفی درباره تبلیغات تلویزیونی در جامعه به اشکال گوناگون از سوی منتقدین و کارشناسان وجوددارد.
نگرش انتقادی تبلیغات تجاری را همزاد نظام سرمایه داری میدانند واز آن به مشابه یکی از مجراهای اصلی نفوذ واز مهمترین ابزارهای تحقق و ثبات این نظام تغییر میکند.
خبرنگار حبیب هوشیار