گیلان- ساعت رویداد: حال سد سفیدرود این روزها خوش نیست؛ سدی که آب ۱۷۱ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان را تامین و طی سالهای گذشته در این زمانها سرریز بود ، تنها حدود ۲۵ درصد ظرفیت یعنی یک چهارم آب ذخیره دارد و بروز خشکسالی استان با نگاه به این سد که مهمترین منبع آبی این خطه ، نمودی عیان دارد.
به گزارش ساعت رویداد: سد مخزنی منجیل یا همان سفیدرود بر روی رودخانه ای به همین نام در پایین دست محل تلاقی رودخانه قزل اوزن و شاهرود در ۷۵ کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل با حجم اسمی یکهزار و ۷۶۵ میلیون متر مکعب احداث شده که حجم منابع آن آن طبق آخرین آمار در اواخر اسفندماه یکهزار و ۱۵۸ میلیون متر مکعب بوده است.
در واقع بیش از ۱۷۱ هزار هکتار معادل ۷۰ درصد شالیزارهای استان به سد سفیدرود و منابع آبی ذخیره آن وابسته است سدی که خود به شدت از شرایط بارشی و منابع آبی سد سفید رود از شرایط بارشی و منابع آبی ۹ استان همچون زنجان، قزوین، کردستان، اردبیل، البرز و آذربایجان شرقی تاثیر میپذیرد. استانهای زنجان، قزوین، کردستان، اردبیل، البرز و آذربایجان شرقی متاثر است و اثر مستقیم وضعیت این سد در تولید محصول راهبردی برنج گیلان بارز است.
از سویی حدود ۷۰ هزار هکتار شالیزار در خارج از شبکه آبیاری سد سفیدرود از منابع آبی داخل استان به ویژه بارشهای بهنگام در فصل کشت بهرهمند میشوند این درحالی است طی سالهای اخیر استان در فصل کشت با محدودیت منابع آبی و کاهش بارش ها مواجه است.
امسال (سال زراعی و آبی جاری) خشکسالی در گیلان عیان تر از هر زمانی نقاب از چهره برداشته و حوضه سد سفید رود را تحت تاثیر خود قرار داده است. در سالهای گذشته بارشها به حدی بود این سد مخزنی را پر می کرد اما بهتدریج در سالهای اخیر که چهره خشکسالی نمایان تر شد، حجم آب ذخیره پشت سد کاهش یافت به طوری که این سد در آغاز فصل زراعی گذشته در گیلان ۵۰۰ میلیون مترمکعب کاهش ذخیره آبی نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته(۱۴۰۰) داشت.
از حدود سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرفی گیلان، حدود سه میلیارد متر مکعب مصرف بخش کشاورزی است اما اکنون که باید بیشترین بارش ها تا کنون در حوضه سد سفید رود اتفاق می افتاد، تنها یک چهارم ظرفیت آن آب دارد.
سال گذشته هم شرایط آب کشاورزی استان بحرانی بود اما با دستور استاندار مبنی بر تشکیل قرارگاه جهادی، عزم و اراده و نیز هماهنگی ایجاد شده بین دستگاه های متولی نه تنها استان با کمترین آسیب از این بحران عبور کرد بلکه تولید برنج نیز ۲۰ درصد افزایش یافت.